Gümüşhane Biyografi Sitemize Hoşgeldiniz, 19 Nisan 2024
Beğen 6

Yavuz ŞANLI

Yavuz ŞANLI

Aslen Gümüşhane Şiran Sarıca Köyü’ndendir. 1967 yılında Ankara’da doğdu. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimini Ankara’da tamamladı. Türk Halk Müziğine ortaokul yıllarında başladı. Ankara’da faaliyet gösteren çeşitli kurum ve kuruluşların korolarında koristlik ve solistlik yaptı. TRT Ankara Radyosu hocalarından Mustafa Özgül, Hikmet Taşan, Bircan Pullukçuoğlu, Lütfü Atan ve İhsan Öztürk’le çalışarak kendini yetiştirdi. 1985’de Ankara Radyosu Gençlik Korosu çalışmalarının yanı sıra; ön dinleme sınavlarını kazanıp Ankara Radyosu’nda denetim bantları ile birlikte TRT’de programlar yaptı.
1987’de TRT’nin “Müzik Maratonu” adlı THM yarışmasında “Evlerinin Önü Yonca” isimli Kerkük türküsüyle birinci oldu. 1988’de Harika Plak’tan “Mecnun” isimli bir albüm yaptı. Ankara’da çeşitli kurum ve kuruluşlarda amatör korolar kurdu, bağlama gruplarının hocalığını yaptı. Ankara’da yayın yapan özel radyo ve televizyonlarda Türk Halk Müziği (Türküler Dolusu) programı sundu ve yapımcılığını yaptı. Türk Halk Müziği yarışmalarında çalıştırdığı guruplar birincilik aldı.
Ayrıca; beste çalışmaları da olan sanatçı Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün Türkiye çapında düzenlemiş olduğu ”Türk Müziği Formları Beste Yarışmasında” iki eseri ödüle layık görüldü. Polatlı Belediyesi’nin “Sakarya Meydan Muharebesi” ile ilgili Türkiye çapında düzenlediği “Kahramanlık Türküleri” beste yarışmasında “Sakarya’m” ve “Kalk Sakarya” isimli iki bestesi ödüle layık görüldü. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Dr.Hasan Basri Öngel adına düzenlemiş olduğu anma programında yapmış olduğu çalışmalardan dolayı halk bilimi özel ödülü aldı. Yaklaşık yirmi yıldan beri; çeşitli kurum ve kuruluşlarda Türk Halk Müziği eğitmenliği yaparak birçok öğrenci yetiştirdi. “Türküler Dolusu” isimli Türk Halk Müziği programının adını taşıyan Anadolu Türkülerinden oluşan bir albüm yaptı.
Türk Halk Müziği Nazariyatı ile ilgili çeşitli araştırmalar yaparak, bu bilgileri ders notları olarak derledi. Türk Halk Müziği Usulleri, Türk Müziği Dizileri ve Solfeji, Türk Halk Müziği ve Türkülerimiz, Bona Eğitimi ve Gümüşhane Türkü ve Oyun Havaları eserleri arasındadır. Sanatçı halen Ankara’da; Büyükşehir Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu ve Belediye Konservatuarı gibi Türk Müziği eğitimi veren kurum, kuruluş ve derneklerde Türk Müziği Repertuar-Nota-Solfej ve Müzik Nazariyatı dersleri vermektedir. Televizyon programlarının yanı sıra Ankara ve Türkiye genelinde konser programlarına katılmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz