İbrahim OKUR (Aşık Figani)
15.03.1951 tarihinde (1948 yaş tahsisi) Gümüşhane Merkez (Reksene) Çaltılı Köyünde dünyaya geldi.İlkokulu köyünde tamamlar. İmamlığa hevesi olan âşık Kur’an-ı Kerim ve Arapça (Emsile, Bina, Maksut, Evamil, İzhar) okur. Gümüşhane İmam Hatip Okulu’ndan mezun olur. 20.07.1976 tarihinde Merkez Gümüşkaya (Yukarı Godilbahçe) Köyü’nde cami imam-hatibi olarak göreve başlar. Gümüşhane Mareşal Çakmak Eğitim Enstitüsüne kayıt yaptıran âşık okumak için 1978’de Hacıemin Camii’nde göreve başlar ve 1979’da okulu bitirir.
Kastamonu ve daha sonra Sivas Suşehri’ne öğretmen olarak tayini çıktığı halde değişik nedenlerle göreve başlayamaz. Görev değişikliği ile 1989 yılından itibaren Gümüşhane İl Müftülüğünde Sayman olarak çalışmaya başlar. Âşıklığa çocukluğunda çobanlık yaparken dağlarda söylediği usta malı türkülerle başlar. Köyden o yıllarda yurt içi ve yurtdışına işçi olarak gidip gelenlerin getirdiği plaklardan halk müziği ve âşıkların eserlerine ilgi duyar. Bir gün dağda hayvan otlatır ve kara sapanla tarla sürerken yorgunluktan uyur kalır. Rüyasında bir ses “Okumasını, kalkıp çalışmasını, söylemesini” söyler uyandığında okuması gerektiğine karar verir, ortaokula kaydolur ve okumaya başlar.
1967’de sazı eline alır. Şiirlerini genelde; acı, keder, sevinç, muhabbet, kardeşlik, birlik beraberlik üzerine yazmış, bir kısım şiirleri mahalli basında Demokrat Gümüşhane, Kuşakkaya, Gümüşkent ve Gümüşkoza Gazetesi’nde yayınlanır. 29 FM Radyosu’nda iki dönem halinde âşıklar programı hazırlayıp sunan aşık, radyo programlarını il içinden ve çevre illerden aşıklar ile bu kültüre hizmet etmiştir. 2000 yılından itibaren Gümüşhane Valiliği, Kaymakamlıklar, Belediye ve Beldelerde Kültür Şenliklerinde yer alır.
Türkiye’de bazı illerde yapılan etkinliklere Gümüşhane adına katılır. 2005 yılında başlatılan 4–7 Mayıs tarihlerinde yapılan “Kars Murat Çobanoğlu Âşıklar Bayramı” yarışmalarına Gümüşhane’yi temsilen katılır ve ödüller kazanır. Bu gönül kervanında yola devam etmektedir. Evli ve biri vefat etmiş altı çocuk babasıdır.
DEMLİ ÇAY GİBİ
Canım şiir ister demli çay gibi
Gün akşam olmadan yazasım gelir.
Geceler zifîri germiş yay gibi
Karanlıkta yaz-boz çizesim gelir.
Köyümden içimde kalan özlemim
Hiç eskimez eski hayal gözlemim
Gölgede titreyen ışık izlenim
Rüyalarda heyhât gezesim gelir.
Mezhebi meşrebi yorarmı şiir
Belki bir muamma harmanı şiir
Elif gibi dimdik fermanı şiir
Kaba dilden eler süzesim gelir
Gâh derdime ortak tek cümle yeter
Gâh gam ocağımdan dumanı tüter
Gâh bir havadîse destandan beter
Gâh sonbahar hazân üzesim gelir.
Bozulmaz âhengi hasret yakınır
Bahtiyâr bâbında manzum dokunur
Bahtına kâfiye vezin okunur
Bahri umman deryâ yüzesim gelir.
Sandıktan mendili gergefli olsun
Belki hiç görmemiş sevdâmı alsın
Mısra mısra hece duygular gülsün
Gelecek günlere dizesim gelir.
Kurcalama meram yarama dokun
Bozarmı zannettin sorana bakın
Vefâsız dostların çapına yakın
Cürmüne kınayı ezesim gelir.
Derin acılarım sessiz sedâsız
Sermayem derûni yürek odasız
Nefesim tıkansa öfkem zararsız
Divanım edebî öz nazım gelir
Şiirin yüreği âhenge göre
Bâzen aşk-ı hasret mîhenge göre
Kâfiye redifli gül renge göre
Figani dilinde avazım gelir..
Aşık figani 19 Hazîran 20
Gençlik parkı Giresun
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.