Raşit ANARAL

Raşit Anaral, 1949 yılında Gümüşhane’de doğan Raşit Anaral, senarist, yönetmen ve yazardır. Eğitimini Ankara Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde tamamlamıştır.
Sinema Kariyeri ve Çalışmaları
Anaral, Türk sinemasına hem senarist hem de yönetmen olarak katkılar sunmuştur.
- Senarist olarak:
Öç
(1984) ve ünlü boksör Cemal Kamacı’nın hayatını anlatanBenim Zaferim
(1991) adlı sinema filmlerinin senaryolarını yazmıştır. AyrıcaKaşağı
(1990) veYolun Sonu
filmlerinin de senaristidir. - Yönetmen olarak: Senaryosunu da yazdığı
Kaşağı
(1990) veYolun Sonu
filmlerinin yönetmenliğini üstlenmiştir. - Yardımcı Yönetmen olarak:
Benim Zaferim
(1991) filminde ve İran yapımıBazi ba Marg
(Ölüm Oyunu / Playing with Death) adlı dizi ve filmde (1995-1996) görev almıştır. - Diğer Projeler: Ulvi Alacakaptan’ın “İnsanlar ve Soytarılar” adlı tiyatro oyununun ve “Kerbela Törenleri ve Tiyatro”nun çekim yönetmenliğini yapmıştır. Yeşilay için teknoloji bağımlılığı, alkol, sigara, kumar ve uyuşturucu gibi konularda 5 adet filmin senaryosunu kaleme almıştır. Sinemada synopsis (özet hikaye) dalında bir ödülü bulunmaktadır.
Belgesel Filmleri
Anaral, birçok belgesel filmin hem senaryosunu yazmış hem de yönetmenliğini yapmıştır. Bu belgeseller arasında Yaşadığımız Dünya, Emperyalizm ve Körfez, Bosna-Hersek ve Dünya, Şehadet, İHH Sizin Eliniz, Çeçenistan Direnişi, Kosova Dramı, Başörtüsü Dramı, İslam ve Kadın, Kur’an’daki İşaretler, Hacc, Mazlum, Üç Mescid, Dua, Doğayı Koruyalım ve Gümüşhane’yi Tanıyalım gibi yapımlar yer almaktadır.
Yazarlık ve Eğitmenlik Faaliyetleri
1983 yılında kendi sinema kursunu açarak sinema dersleri vermeye başlayan Raşit Anaral, eğitmenlik faaliyetlerine günümüzde de çeşitli kurumlarda Sinema ve TV dersleri vererek devam etmektedir. Ayrıca Siyer Vakfı bünyesindeki Hassan bin Sabit Sinema Akademisi gibi platformlarda “Sinema ve Medeniyet İlişkisi” gibi konularda konuşmalar yapmıştır.
Yazarlık yönüyle de bilinen Anaral’ın ilk romanı “Beni Yuvada Unuttular”, 2007 yılının Ocak ayında yayınlanmıştır. Gerçek bir hayat hikayesinden uyarlanan ve Malatya Çocuk Esirgeme Kurumu’ndan başlayıp Gümüşhane Yetiştirme Yurdu ve İstanbul’a uzanan dokunaklı bir yaşam öyküsünü anlatan roman, okuyuculardan ilgi görmüştür. Kitabın gözden geçirilmiş ve okuyucu yorumları eklenmiş 416 sayfalık ikinci baskısı, Evrensel Medeniyet Hareketi Enstitüsü Yayınları tarafından 2015 yılında yapılmıştır.
Raşit Anaral, kariyeri boyunca çeşitli gazete ve dergilerde yazılar yazmış, röportajlar vermiş ve televizyon programlarına katılmıştır. Günümüzde de aktif olarak yazı hayatına devam etmekte, dikGAZETE.com ve filashaber.com gibi internet sitelerinde güncel olaylar, toplumsal konular, siyaset ve din üzerine köşe yazıları yayınlamaktadır. Halen film, tanıtım ve reklam işleriyle de ilgilenmektedir.