Prof. Dr. Necmettin ALKAN

Prof. Dr. Necmettin Alkan, 1966 yılında Gümüşhane’nin Köse ilçesine bağlı Altuntaş Köyü’nde doğdu. İlkokulu köyünde (1978), ortaokulu Ümraniye Ortaokulu’nda (1981) ve liseyi Ümraniye Lisesi’nde (1984) tamamladı. 1990 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden mezun oldu.
1991 yılında akademik çalışmalarını sürdürmek üzere Almanya’ya giden Alkan, diploma denkliği sebebiyle Freiburg Albert Ludwig Üniversitesi’nde Yakınçağ Tarihi, Sosyal ve İktisat Tarihi ile Şarkiyat alanlarında yeniden lisans ve yüksek lisans eğitimine başladı. 2003 yılında aynı üniversitede “II. Abdülhamid ve II. Wilhelm Dönemlerindeki Osmanlı-Alman Münasebetleri” konulu teziyle Felsefe Doktoru (Dr. Phil.) unvanını aldı.
2003 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde Dr. Öğretim Görevlisi olarak akademik kariyerine başladı. 2004 yılında Yardımcı Doçent, 2009 yılında Doçent ve 2014 yılında Profesör kadrosuna atandı. 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’ne geçiş yaptı. Hâlen aynı fakültede öğretim üyeliğini sürdürmekte ve Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı olarak görev yapmaktadır.
Başlıca akademik ilgi alanları arasında Yakınçağ Osmanlı Tarihi, Sultan II. Abdülhamid Dönemi, Osmanlı Modernleşmesi, Balkanlar ve Tarih Felsefesi yer almaktadır. Bu alanlarda yayımlanmış 14 kitabı, 72 akademik makalesi ve 36 bildiri çalışması bulunmaktadır. Ermeni Araştırmaları Merkezi’nin 2003 yılı makale yarışmasında mansiyon ödülüne layık görülmüştür.
Yazar, tarihsel konularda farklı şehirlerde çok sayıda konferans vermiş; TRT 1 ve çeşitli özel televizyon kanallarında yayımlanan tarih içerikli programlara katkı sunmuş ve katılım sağlamıştır. TRT 1’de yayınlanan “Filinta” dizisinde tarih danışmanlığı yapmıştır.
İyi derecede Almanca ve orta düzeyde İngilizce bilen Prof. Dr. Necmettin Alkan, evli ve dört çocuk babasıdır.
Göndermek istediğiniz biyografiyi ve varsa ilgili fotoğrafları, aşağıdaki yöntemlerden biriyle bize ulaştırın:
Biyografi Gönder Sayfası veya haber@haber29.net e-posta adresinden.
Gümüşhane'mizin zengin hafızasını birlikte oluşturalım!