Şeref AKDİK

Şeref Akdik (1899 – 1972)
Ressam Şeref Akdik, 1899 yılında İstanbul Fatih’de doğdu. Ünlü hattat Kamil Akdik’in oğludur. Ailesi aslen Gümüşhane’nin Mescitli Köyü’ndendir. İlk ve orta öğrenimini İstanbul Fatih‘te tamamlarken, sanata olan ilgisi nedeniyle babasının teşvikiyle bu alanda kendini geliştirmeye başladı. Babası, dönemin iyi ressamlarının eserlerini eve getirerek oğlunun ilgisini canlı tuttu ve onun değerli ressam ve öğretmen Hoca Ali Rıza ile tanışmasını sağladı.
1915’te girdiği Sanayi-i Nefise Mekteb-i Âlisi’nde (bugünkü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) İbrahim Çallı’nın atölyesinde öğrenim gördü. 1925’te okulu bitirdikten sonra Gazi Osman Paşa Lisesi’nde resim öğretmenliği yaptı. Daha sonra devlet bursuyla Paris’e gitti ve Académie Julian’da Paul Albert Laurens ile çalıştı.
1928’de Türkiye’ye dönerek Gazi Eğitim Enstitüsü’ne Resim Öğretmeni olarak atandı. Uzun eğitimcilik kariyeri boyunca birçok önemli kurumda görev yaptı:
- Ankara Erkek Lisesi (1929)
- Ankara Musiki Muallim Mektebi (1930)
- İstanbul Erkek Muallim Mektebi
- Kadıköy Erkek Lisesi (1933)
- Haydarpaşa Lisesi (1934)
- İstanbul Öğretmen Okulu (Çapa, 1948)
- Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (1951)
1930 kuşağının izlenimci eğilimli ressamları arasında yer alan Akdik, akademik bilgi ve deneyimlerini yöresel gözlemleriyle birleştirerek kendine özgü bir üslup geliştirdi. Eserlerinde izlenimci akımın renk duyarlılığı ile akademik anlayışın kurallarını birleştirdi. Yağlıboya figür ve portrelerinde klasik anlatıma bağlı kalırken, suluboya ve karakalem manzara ve desenlerinde klasik anlayıştan ödün vermeden izlenimci bir yaklaşıma yöneldi. Özellikle desen ve portrelerinde yerel giyim kuşam özelliklerini ve yöre insanının iç dünyasını yansıtmayı hedefledi.
İstanbul Moda’daki özel resim atölyesinde dersler vererek birçok sanatçının yetişmesine katkıda bulundu.
Şeref Akdik, 20 Haziran 1972 tarihinde vefat etti ve cenazesi Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi.