Dr. Uğur TOZKOPARAN

1986 yılında Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Yalınkavak Köyünde doğdu. İlk ve ortaokulu Gümüşhane Merkez Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’nda tamamladı. 2004 yılında Gümüşhane Çok Programlı Lisesi’nden, 2009 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi, Burdur Eğitim Fakültesi, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümü’nden mezun oldu. 2013 yılında Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nde Sosyal Bilgiler Eğitimi alanında Yüksek Lisans Eğitimini tamamladı. 2011-2016 yılları arasında Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde dışardan görevlendirme ile Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Derslerini yürüttü. 2017 yılında Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Yeşilova İsmail Akın Turizm Meslek Yüksekokulu Turist Rehberliği Programına Öğretim Görevlisi olarak atandı. 2019 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Coğrafya Anabilim Dalında Doktora eğitimine başladı ve 2024 yılında doktorasını tamamladı. 2025 yılında Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Yeşilova İsmail Akın Turizm Meslek Yüksekokulu Turist Rehberliği Programına Dr. Öğr. Üyesi. olarak atandı ve halen bu okulda Müdür yardımcısı olarak görev yapmaktadır.
Turizm Coğrafyası, Kültürel Coğrafya, Nüfus Coğrafyası, Kültürel Turizm ve Sosyal Bilgiler Eğitimi konularını ele alan akademik çalışmaları uluslararası ve ulusal dergilerde, sempozyumlarda, kitaplarda yayınlanmıştır. Ayrıca TÜBİTAK, Avrupa Birliği ile Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen birçok projede yürütücü, proje sorumlusu, danışman, uzman, araştırmacı ve katılımcı olarak yer almıştır. Burdur İlinde Kültürel Turizmin Mekânsal Örüntüsü isimli bilimsel bir kitabı bulunmaktadır.
Dr. Tozkoparan, akademik çalışmalarının dışından çeşitli idari görevler, sosyal ve kültürel faaliyetler ve sivil toplum örgütlerinde farklı görevlerde yer almıştır: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde Yeşilova İsmail Akın Turizm MYO’da Yönetim Kurulu Üyeliği, Müdür Yardımcılığı Görevi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Danışma Kurulu Üyeliği, Tarih, Bilim ve Ekonomi Topluluğu Akademik Danışmanlığı görevlerini yürütmektedir. Sivil toplum örgütlerinde ise Burdur Karadenizliler Derneği’nin Yönetim Kurulunda görev almakta olup, Antalya Gümüşhaneliler Derneği ile Ankara ilinde bulunan Gümüşhane Torul Yalınkavak Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneğine üyedir.
Evli ve bir çocuk babasıdır.
Dr. Tozkoparan resmi görevini Burdur ilinde sürdürse de, Gümüşhane ile ilgili çalışmalara da önem vermekte olup, Gümüşhane ve yöremiz ile ilgili aşağıdaki çalışmalara katkı vermiştir:
Atayeter, Y., & Tozkoparan, U., & Yayla, O. (2019). Halgent Şelalesi (Gümüşhane). SDÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 56, 221-238.
Atayeter, Y., Yayla, O., & Tozkoparan, U. (2019). Gümüşhane Tekke (Çorçol) Şelalesi ve turizm potansiyeli. Doğu Coğrafya Dergisi, 24(42), 103-122.
Tozkoparan, U., Atayeter, Y., & Yayla, O. (2020). Altınpınar (Limni) Gölü ve yakın çevresinin rekreasyon potansiyelinin belirlenmesine yönelik bir yöntem uygulaması. Doğu Coğrafya Dergisi, 25(44), 61-84.
Atayeter, Y., Yayla, O., & Tozkoparan, U. (2020). Tekeli Gölü’nün (Kop Dağı/Bayburt) fiziki coğrafyası ve turizm potansiyeli açısından önemi. In T. Erdoğan, A. Temizer & R. İnan (Eds.), Sosyal Bilimlerde Akademik Çalışmalar (pp. 1-25). Cetinje, Karadağ: Ivpe.
Yayla, O., Atayeter, Y., & Tozkoparan, U. (2021). Heyelan Set Göllerinin Oluşum ve Gelişim Şartlarının Jeomorfolojik İndislerle Değerlendirilmesi: Kop (Akburak) Gölü (Bayburt) Örneği. Jeomorfolojik Araştırmalar Dergisi, (7), 1-18.
Göndermek istediğiniz biyografiyi ve varsa ilgili fotoğrafları, aşağıdaki yöntemlerden biriyle bize ulaştırın:
Biyografi Gönder Sayfası veya haber@haber29.net e-posta adresinden.
Gümüşhane'mizin zengin hafızasını birlikte oluşturalım!