Hasan ODABAŞ
1929 yılında Gümüşhane Hacıemin Mahallesi’de doğdu. Babası Cemal Efendi, annesi Nazmiye hanım. İlkokul dördüncü sınıfa kadar Dumlupınar İlkokulu’nda, beşinci sınıfı Yeşildere Köyü İlkokulu’nda tamamladı. Gümüşhane Ortaokulu’na iki sene devam etti ve Erzurum Pulur Köy Enstitüsü’ne geçti. 2 yıl burada okuduktan sonra Beşikdüzü Köy Enstitüsü’ne geçti. 1947 yılında Beşikdüzü Köy Enstitüsünü bitirerek öğretmen oldu.
Aynı yıl Gümüşhane Merkez köylerinde öğretmenliğe başladı. Yayladere, Kırıklı, Yeşildere Köyü İlkokulu’nda çalıştı. 1956 yılında yedek subay olarak vatani görevini Ankara ve Van 47. Tabur’da tamamladı. Askerlik sonrası Dibekli Köyü Başöğretmenliği ve ardından 1963 yılında Yetiştirme Yurdu Müdürlüğüne atandı. Burada müdür iken bilgi ve tecrübe kazanması için bir yıl İngiltere’de eğitim gördü. Bir yıl sonra görevi başına döndü. 1978 yılında emekli oldu ve Gümüşhane’ye yerleşti.
Öğretmenler Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği üyeliği ve başkanlığı yaptı. İlk şiiri 1947 yılında yayınlandı. Odabaş’ın yazıları ve şiirleri Demokrat Gümüşhane ve Kuşakkaya gazetelerinde yayınlandı. Lisan öğrenmek, fotoğraf çekmek, gazete ve kitap okumak en büyük hobileriydi. Hasan Odabaş evli ve beş çocuk babasıydı. 24 Kasım 2016 tarihinde 87 yaşında vefat etti.
GÖNLÜMLE BİRLİKTE
Uçan bir kuş gibi uçup gidiyor
Coşku içimdeki gönül delice
Rüzgârlara yelken açıp gidiyor
Kimi zaman çiçek ister, dal ister
Sorma canım yaramaz mı yaramaz
Gül kokulu gülden güzel bal ister
Günü gelir desen bile anlamaz
Çocuksu inadı çekilmez gider
Suçuna sığınmaz çile anlamaz
O başka ben başka bir dünyadayız
Birlikte yaşamak kolay değil ki
İkimiz bahçede güle adayız
Aynı evde aynı günde ikimiz
Yanık sesler ağlamalar içinde
Yola çıksak böyle.. Önde ikimiz
Evet, bir gün gönlüm bey deli gönlüm
Karışıp toprağa bir hiç olacak
Hala anlamadım hey deli gönlüm
Yusuf Sadık’ın 29 Kasım 2016 tarihli Köşe Yazısı
Eğitimin köşe taşlarından birisi daha yıldız gibi kayarak aramızdan ayrıldı. Hayata 87 yaşında veda eden değerli hocamız merhum Hasan Odabaş; aralarında benim öğretmenim Abdullah Turhan’ın da bulunduğu ilk Köy Enstitüsü mezunlarından biriydi. Örnek alınacak çok yönlü öğretmenler olarak Anadolu’yu aydınlatan bu mumların yetiştirdiği öğrenciler, Türkiye’yi yöneten kadrolar arasında her zaman yer almışlardır.
Merhum Hasan Odabaş hocamızın köy ve şehir öğretmenliği ADD Başkanlığının yanı sıra O’nu daha çok ön plana çıkaran Gümüşhane Yetiştirme Yurdu yöneticiliği olmuştur.
Şair Öğretmen olarak yazdığı şiirler her insanın okuyup ders alacağı dörtlükler ya da beşlikler olarak yerel Demokrat Gümüşhane ve Kuşakkaya Gazetelerinde uzun süre yayınlanmıştır. Son günlerde neden yazmadığını sorduğumuzda ise “yazdıklarım okunsun bu bana yeter” demişti.
Eşini kaybetmenin üzüntüsünü bir türlü unutamayan hocamız bunun içinde, “İnsan kör kuyuda merdivensiz gibi kalıyor” değerlendirmesinde bulunmuştu.
Hocamın Yetiştirme Yurdundaki görevine 1963 yılında başlaması tesadüfi değildir. Önemli bir görev olan yurt yöneticiliği için aranan “düzenli aile yapısı, kötü alışkanlıklarının bulunmaması, sorumluluk sahibi olması hoşgörülü ve seven olması, sosyal ve kültürel yanının güçlü olması, sanatsal yeteneklerinin, konuşma üslubunun düzgün ve anlaşılır olması, kaba ve küfürlü konuşmaması, giyim kuşamının vasat olması, fiziksel görünümünün bakımlı olması, güven verici olması gibi özelliklere” sahip olunması gerekiyordu. Saydığım bu özelliklerin daha fazlasına sahipti merhum Odabaş. Bu özellikleridir ki O’nu Yetiştirme Yurdu Müdürü olarak taçlandırdı.
Emekli olduktan sonra da yaşantısındaki sadelik ve beyefendilik her zaman gördüğümüz ve izlediğimiz güzelliklerdi.
Geleceğe ümitle bakan, yeniliğe ve uygar gelişmelere omuz veren merhum Odabaş, yeni ufuklara yelken açmak için kendi imkanları ile İngiltere’de bir yıl dil eğitimi de almıştı.
Sonuçta her fani gibi değerli Hasan Odabaş, bir öğretmenler günü 24 Kasım 2016 da bizlere veda ederek aramızdan ayrıldı. Ruhu şad olsun. Hocası olarak; Oğlu Emekli Hakim Albay Ertuğrul Ozan Odabaş’ın şahsında tüm aile bireylerine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Tüm eğitim camiasının başı sağ olsun.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.