Gümüşhane Biyografi Sitemize Hoşgeldiniz, 29 Mart 2024
Beğen 10

Haydar Rüştü ÖKTEM

Haydar Rüştü ÖKTEM

1890 yılında Gümüşhane’de doğdu. Sorgu Hakimi Hüseyin Rüştü Bey’in oğludur. Gazeteci ve yazar. İlkokulu Gümüşhane’de, orta ve lise eğitimini babasının görevi nedeniyle birçok yerde tamamladı. Askeri Rüştiye’nin ilk kısmını Bitlis’te okudu. Trabzon Lisesi’nde okurken edebiyat öğretmeni şair Hamlizade İhsan Bey’den etkilendi. İstanbul’da Tıbbiyeye yazıldı. Burada okurken “Geveze” adlı dergiye yazılar yazmaya başladı. Konyalı Nurettin Rüştü ile “Cadaloz” adlı gazeteyi çıkarmaya başladı. Bir yıl sonra Nurettin Rüştü, Hakkı Tarık ve Ethem Hidayet’le birlikte Baba Tahir’in matbaasını kiraladı ve “Cihad” adında siyasi gazete çıkarmaya başladı. Sağlık nedeniyle Tıbbiye üçüncü sınıftan ayrılarak Selanik Hukuk Mektebi’ne geçti.

 

Mehmet Akif’in ders verdiği edebiyat bölümünde ders gördü. Bir süre İstanbul’da özel okulda ders verdi. Daha sonra Selanik’e giderek oradaki Hukuk Mektebi’ne devam etti. Selanik Haydar Rüştü’nün geleceğine şekil veren şehir oldu. II. Meşrutiyetle birlikte kendini ihtilal hareketlerine verdi. İttihat ve Terakki’nin en ateşli savunucusu oldu. Çeşitli gazetelerde düşün ve sanat dergilerinde yazdı. Selanik’te ilk yazıları “Yıldırım” gazetesinde çıktı. “İstanbul’a İstanbul’a” makalesi ile 6 ay mahkûm olarak Yedikule hapishanesi’ne atıldı. Hapishane sonrası İzmir’e gelerek İttihat ve Terakki Mektebi Edebiyat Öğretmenliğine başladı. Küçük Talat’ın yardımıyla Anadolu Gazetesi yazı ailesine katıldı.

 

Bir süre sonra Anadolu Gazetesi’nin sahibi oldu. Birinci Dünya Savaşı’ndan önce İzmir’e yerleşti. Anadolu Gazetesini satın aldı. Akşamları yayınlanan “Duygu”adlı gazeteyi çıkardı. İzmir’in işgalinden sonra gazeteyi Antalya’da çıkardı. Yazılarıyla ulusal savaşımı destekledi. Ulusal Kurtuluş Savaşı’ndan sonra İzmir’e döndü, gazetesinin yayımını sürdürdü. 2,3, 4 ve 5. Dönem Denizli, 6. Dönem Tunceli ve 8. Dönem İzmir’den milletvekili seçildi. TBMM Başkanlık Divanı Kâtip üyeliği yaptı.

 

Evli ve üç çocuk babası olan Haydar Rüştü Öktem 12.08.1951 yılında yakalandığı amansız hastalıktan kurtulamayarak tedavi gördüğü İstanbul Teşvikiye Sıhhat Yurdu’nda vefat etti. İzmir’de toprağa verilmiştir. Prof Dr Zeki Arıkan tarafından “Mütareke ve İşgal Anıları” adlı eseri Türk Tarih Kurumu yayınlarından çıktı. İsmi İzmir Konak’ta bir Anadolu Lisesine verildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz